contador gratis Skip to content

Ciekawe fakty i informacje dotyczące Tygrysów dla dzieci

Ciekawe fakty i informacje dotyczące Tygrysów dla dzieci

Piękne, silne i szybkie tygrysy to siła, z którą należy się liczyć. Pochodzą z Azji i wschodniej Rosji, ich nazwa naukowa to Panthera tigris a te zwierzęta są częścią rodziny kotów, co w zasadzie oznacza, że ​​są po prostu naprawdę dużymi kotami! Tygrysy mają podobne cechy jak zwykły kot domowy, ale są znacznie większe, a zatem znacznie bardziej niebezpieczne. Wolą żyć i polować samotnie.

Fizyczne cechy Tygrysa

Tygrysy mogą ważyć około 300 kilogramów i mierzyć do 3,3 metra długości. To największy gatunek kotów na świecie. Tygrysy mają unikalny płaszcz, który jest najczęściej czerwonawy lub pomarańczowy z czarnymi paskami. Samice są mniejsze niż samce tego gatunku, a tygrysy północne okazują się znacznie większe niż te na południu. Na przykład tygrysy bengalskie są znacznie większe niż tygrysy sumatrzańskie, które pochodzą z Indonezji. Każdy tygrys ma około 30 ostrych zębów i wiadomo, że ma największe kły spośród wszystkich dużych kotów. Ich nogi są muskularne i mają bardzo ostre pazury.

Rodzaje tygrysów

Chociaż istnieją podgatunki tygrysów, które wymarły, obecnie istnieje sześć.

1. Tygrys Bengalski (Panthera tigris tigris)

Te tygrysy pochodzą z Indii, chociaż można je również spotkać w Nepalu, Bhutanie i Bangladeszu. Mają standardowe płaszcze w pomarańczowe i czarne paski, ale zdarzały się przypadki rodzenia się tygrysów z biało-czarnym futrem w paski i niebieskimi oczami. Jest to mutacja genetyczna, a „Białe Tygrysy” nie są odrębnym podgatunkiem.

2. Tygrys syberyjski (Panthera tigris altaica)

Te tygrysy występują głównie w niektórych częściach Rosji, gdzie jest bardzo zimno. Aby przeżyć, tygrysy te mają wyjątkowo grubą skórę, a ich sierść jest bardzo gęsta.

3. Indochiński Tygrys (Panthera tigris corbetti)

Te tygrysy są mniejsze i są bardziej samotnymi stworzeniami, które unikają zaludnionych obszarów, jak tylko mogą.

4. Tygrys malajski (Panthera tigris jacksoni)

Ich ojczyzna jest rozproszona w lasach tropikalnych Półwyspu Malajskiego. Kiedy jest dostępny, ten tygrys poluje i poluje na zwierzęta, co powoduje konflikt między nimi a ludźmi.

5. Tygrys Południowochiński (Panthera tigris amoyensis)

Pochodzące z południowych Chin tygrysy nie były nigdzie zauważane na wolności od ponad dwudziestu pięciu lat! W niewoli pozostało tylko kilka.

6. Tygrys sumatrzański (Panthera tigris sumatrae)

Te tygrysy pochodzą z Sumatry i są jednym z mniejszych podgatunków tygrysów.

Tygrys sumatrzański

Jak tygrysy rodzą swoje młode?

Oto kilka interesujących faktów na temat tego, jak ich matka rodzi i opiekuje się swoim potomstwem, a także kilka faktów dotyczących małego tygrysa (zwanego młodymi) dla dzieci:

  • Samice tygrysów są w ciąży przez trzy i pół miesiąca przed urodzeniem miotu składającego się z trzech lub czterech młodych.
  • Mama tygrysy przygotowują legowisko, które jest w bezpiecznym i ustronnym miejscu, aby urodzić swoje młode. Należą do nich jaskinie, zagłębienia drzew, a nawet gęsta trawa. Często znajdzie miejsce z miękką ziemią lub suchymi liśćmi i trawą.
  • Samce tygrysów nie pomagają w porodzie ani wychowaniu młodych. Matka robi to sama.
  • Młode rodzą się ślepe, ale ich oczy są otwarte od sześciu do dwunastu dni po urodzeniu.
  • Śmiertelność młodych tygrysów jest bardzo wysoka. Często tylko połowa życia, aby osiągnąć dojrzałość.
  • Młode tygrysa karmią piersią do wieku od sześciu do ośmiu tygodni, czyli wtedy, gdy mama odstawia je na pokarm stały.
  • Mama tygrysy uczą swoje młode polowania w wieku ośmiu tygodni, ale nie wychodzą z nią na polowanie, dopóki nie osiągną co najmniej sześciu miesięcy.
  • Tygrysy opuszczają swoje matki, aby szukać własnego terytorium w wieku dwóch lat, kiedy to uważa się je za właściwe dorosłe tygrysy.
  • Tygrysica będzie rodzić nowy miot raz na dwa i pół roku, ale jeśli z jakiegoś powodu cały jej miot umrze, jest ponownie gotowa do krycia w ciągu pięciu miesięcy.

Matka tygrysa niosąca swoje młode

Jak tworzą własne terytoria?

Tygrysy tworzą swoje terytoria w następujący sposób:

  • Podobnie jak większość zwierząt, tygrysy oddają mocz lub używają wydzieliny z gruczołów odbytu do oznaczenia swoich terytoriów.
  • Tygrysy, podobnie jak lwy, ryczą, ogłaszając, że dany obszar należy do nich.
  • Tygrysy mają tendencję do poruszania się tylko po swoim terytorium, dlatego wybierają siedlisko, które zaspokoi wszystkie ich potrzeby.
  • Tygrysy wybierają terytoria, które są blisko zbiorników wodnych, ponieważ lubią dobrze pływać i pomaga im to ochłodzić.

Nawyki żywieniowe tygrysów

Tygrysy są mięsożerne i dlatego wolą jeść mięso. Oto kilka zwyczajów łowieckich i żywieniowych tygrysów:

  • W naturze tygrysy polują na średnie i duże zwierzęta.
  • W Indiach tygrysy polują na chital, bawoły domowe, bawoły wodne, gaury i dziki.
  • Tygrysy syberyjskie polują na łosie i jelenie.
  • Tygrysy sumatrzańskie żywią się sambarem, muntjakiem i tapirem malajskim.
  • Tygrysy również jedzą roślinność.
  • Polują raczej samotnie niż w grupach i polegają raczej na wzroku niż węchu. Ich płaszcze zapewniają im pewną ilość kamuflażu, szczególnie w miejscach, w których występuje wysoka trawa. Pomaga im to zbliżyć się do ofiary bez wykrycia.
  • Są bardzo cierpliwymi łowcami i potrafią czekać na swoją ofiarę godzinami, często atakując w najmniej oczekiwanym momencie.
  • Samice tygrysów polują tylko na swoim terytorium, podczas gdy samce polują w dowolnym miejscu.

Jak długo żyją tygrysy?

Chociaż średnia długość życia tygrysów na wolności wynosi około ośmiu do dziesięciu lat, wiadomo, że żyją w niewoli aż 26 lat. Dzieje się tak, ponieważ na wolności stają w obliczu wielu niebezpieczeństw, które uniemożliwiają większości z nich osiągnięcie dojrzałości. Niektóre z tych niebezpieczeństw obejmują głód spowodowany brakiem zdobyczy, walkę o terytorium i niemożność obrony, gdy są stare i młode, przez co stają się ofiarami innych, takich jak stada dzikich psów i niedźwiedzi. Tygrysy syberyjskie żyją na wolności od 10 do 15 lat, ale w niewoli mogą dożyć nawet 22 lat.

Rodzina tygrysów

Czy tygrysy są zagrożone?

Niestety, to ludzie powodują wymieranie tygrysów. Poluje się na nie głównie ze względu na piękne futra. Ludzkość ponosi także odpowiedzialność za niszczenie ich naturalnych siedlisk; bez odpowiedniego siedliska zwierzęta te nie przetrwają na wolności ze względu na niedobór zdobyczy i terytoriów.

Inni muszą znać fakty dotyczące tygrysów dla dzieci

Oto kilka innych interesujących faktów dotyczących tygrysów dla dzieci:

  • Tygrysy muszą codziennie jeść co najmniej pięć kilogramów pożywienia, ale czasami mogą nawet zjadać do trzydziestu kilogramów.
  • Grupa tygrysów nazywana jest „smugą” lub „zasadzką”.
  • Będąc tak dobrymi pływakami, tygrysy mogą pływać do sześciu kilometrów.
  • Tygrysy zwykle polują w nocy.
  • Tygrysy mogą osiągać prędkość do 65 km / h (40 mph).
  • Tygrysy potrafią skakać ponad pięć metrów wysokości.
  • Lygrys to hybryda lwa i tygrysa. Znane są również jako tygony.
  • Paski tygrysa są wyjątkowe i żadne dwa tygrysy nie mają tego samego wzoru.
  • Tygrysy nie zjadają całej zdobyczy w ciągu jednego dnia. Jedzą tyle, ile potrzebują w ciągu dnia, a następnie zakopują je pod ziemią i liśćmi. Kiedy będą musieli coś zjeść, odsłaniaj to i jedz.
  • Tygrys szablozębny jest najstarszym podgatunkiem tygrysa. Kilka faktów na temat tygrysa szablozębnego dla dzieci mówi, że wyginął pod koniec epoki lodowcowej, która miała miejsce około 10 000 lat temu; mają niezwykle długie kły, od tego otrzymali nazwę, a naukowa nazwa tygrysa szablozębnego to „Smilodon”.

Kilka faktów dotyczących zagrożonych tygrysów dla dzieci to:

  • Podgatunki tygrysa kaspijskiego, balijskiego i jawajskiego wymarły w ostatnim stuleciu
  • Dzisiejsza populacja tygrysów stanowi zaledwie 7% tego, co było mniej niż sto lat temu

Tygrysy są bogatą częścią kultury indyjskiej, nie tylko dlatego, że są najpopularniejszym i największym ze wszystkich podgatunków tygrysów wywodzących się z subkontynentu indyjskiego, ale także dlatego, że są zwierzęciem narodowym. Na całym świecie gatunki tygrysów wymierają, ponieważ coraz więcej ich siedlisk jest niszczonych, aby zrobić miejsce dla osad ludzkich. Jako ludzie jesteśmy odpowiedzialni za zrobienie wszystkiego, co w naszej mocy, aby pomóc populacjom tygrysów przetrwać na całym świecie; w przeciwnym razie grozi nam utrata tych wspaniałych stworzeń na zawsze.

Przeczytaj także: Fakty o zwierzętach dla dzieci