contador gratis Skip to content

Niesamowite informacje i fakty o płetwalach błękitnych dla dzieci

Płetwal błękitny

Płetwal błękitny to największe zwierzęta, jakie kiedykolwiek żyły na naszej planecie. Będąc zwierzętami zagrożonymi, ważne jest, aby dzieci poznawały ich zachowanie, siedlisko, populację i wpływ działalności człowieka na nie.

Co to jest płetwal błękitny?

Latający płetwal błękitny

Wieloryby błękitne (nazwa naukowa Balaenoptera Musculus) to największe zwierzęta na naszej planecie; mogą rosnąć do długości około 30 m (100 stóp) i ważyć ponad 150 ton. Chociaż te morskie zwierzęta wyglądem przypominają ryby, mają z nami więcej wspólnego niż z rybami; to ssaki. Rodzą młode i karmią je przez 6-9 miesięcy, aż dorosną. Płetwale błękitne występują we wszystkich oceanach świata i spędzają lata głównie w pobliżu wód arktycznych, żerując na krylu. Są to stosunkowo samotne zwierzęta i często spotyka się je same lub w parach po dwoje dorosłych lub matkę i cielę, a nawet wtedy wiadomo, że płyną kilka kilometrów od siebie. Chociaż płetwale błękitne są zwierzętami wodnymi, nie mogą oddychać pod wodą. Muszą okresowo wypływać na powierzchnię, aby zaczerpnąć powietrza. Wiadomo, że podczas żerowania i nurkowania na głębokość 500 metrów pozostają zanurzone przez okresy do 20 minut.

Cechy fizyczne płetwal błękitny

  • Płetwale błękitne nie są tak niebieskie, jak się wydają w głębokich wodach, jest to efekt spowodowany światłem słonecznym i głębią otaczającego oceanu. W rzeczywistości są szaro-niebieskie.
  • W pełni dojrzały wieloryb może dorastać do 30 metrów długości, a ich średnia długość wynosi od 20 do 25 metrów. Najdłuższy zarejestrowany wieloryb mierzył 33,5 m.
  • Ich płetwy mają 3-4 metry szerokości, co stanowi tylko około 12% ich całkowitej długości. Mają również małe trójkątne płetwy grzbietowe, które pomagają im sterować w wodzie.
  • Będąc największymi zwierzętami, są również super ciężkie. Ich waga może wynosić od 150 do 190 ton (150000-190000 kg), co odpowiada masie około 30 dorosłych słoni.
  • Pomimo swoich ogromnych rozmiarów są wdzięcznymi pływakami dzięki swojemu opływowemu ciału, który prawie daje im wygląd łodzi podwodnej z powietrza. Pływają ze średnią prędkością 20 km / h, a maksymalna prędkość może wynosić 50 km / h.

Dieta płetwal błękitny

  • Płetwale błękitne są mięsożerne, a ich dieta składa się z jednych z najmniejszych zwierząt w oceanie, zwanych Krylem.
  • Kryl to małe skorupiaki, które są podobne do krewetek i mierzą średnio 1-5 cm. Kilka gatunków może również osiągnąć rozmiary 10-12 cm.
  • Kryl często spotyka się w oceanie przemieszczając się w gęstych masach, nazywanych rojami lub chmurami. Ich ciało jest często różowawo-czerwone, a kiedy podróżują w wystarczająco dużej masie, sprawiają, że ocean wygląda różowo z góry.
  • Płetwale błękitne są również nazywane wielorybami fiszbinowymi ze względu na sposób, w jaki ich pysk ewoluował, aby żywić się krylem. W przeciwieństwie do innych wielorybów, które mają zęby, płetwale błękitne mają płytki fiszbinowe, aby zjadać małe skorupiaki metodą zwaną karmieniem filtrującym.
  • Wieloryb wpada w rój kryla z szeroko otwartą paszczą, aby zebrać jak najwięcej kryla. Następnie zamykają usta i wypuszczają wodę językiem, podczas gdy włosie fiszbin działa jak filtr, zatrzymując zdobycz.
  • Dziennie karmią około 4000-6000 kg kryla, co stanowi ponad 40 milionów małych skorupiaków.

Habitat płetwal błękitny

Płetwal błękitny w oceanie

  • Żyją we wszystkich oceanach na całym świecie, w zależności od pory roku; można je znaleźć w różnych oceanach.
  • Przez większość roku można je spotkać w wodach Arktyki i Antarktydy, gdzie podążają za masami Kryla. W okresie godowym migrują do cieplejszych wód tropikalnych, aby kopulować i rodzić.
  • Interesującym faktem dotyczącym siedlisk płetwali błękitnych dla dzieci jest to, że niedawno w pobliżu Sri Lanki znaleziono jedną z największych kolonii płetwali błękitnych. Pozostał nieodkryty ze względu na trzy dekady konfliktu w regionie, który uniemożliwił większości miejscowych i badaczy.

Jak rodzą płetwal błękitny?

  • Dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-10 lat, a ich łączna długość życia to około 80 lat. Okres godowy trwa od jesieni do końca zimy.
  • Ich okres ciąży wynosi od 10 do 12 miesięcy, pod koniec którego samica rodzi jedno cielę.
  • Po urodzeniu cielę mierzy od 6 do 7,5 metra długości, co stanowi około 1/4 – 1/3 wielkości dorosłego wieloryba i waży około 2500 kg.
  • Matki karmią noworodki przez pierwsze 6-9 miesięcy przez sutek. Nowo narodzone cielę może wypić do 400 litrów mleka dziennie i pije do około 7-9 miesięcy. Mleko jest bogate w tłuszcz i wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które pomogą mu się rozwinąć.
  • Gdy matka przestanie karmić cielę, zacznie ono karmić się stałym pokarmem i samodzielnie polować.
  • Podobnie jak w przypadku innych wielorybów fiszbinowych, po osiągnięciu dorosłości samice wydają się być większe niż samce.

Czy płetwale błękitne są zagrożone?

  • Płetwale błękitne są uważane za gatunek zagrożony ze względu na ich niewielką liczbę pozostawioną w oceanach.
  • Szacuje się, że przed erą wielorybów w oceanach świata żyło od 200 000 do 300 000 płetwali błękitnych. Niekontrolowane polowania przez ludzi spowodowały, że ich liczba spadła do 5000-12000.
  • W epoce przemysłowej na płetwale błękitne polowano ze względu na ich tłuszcz (do wydobywania oleju), żywność, odzież i inne produkty wykonane z części ciała wieloryba. Udoskonalająca się technologia w łowiectwie i przemyśle stoczniowym ułatwiła łapanie wielorybów.
  • Po 1931 r. Zawarto międzynarodowe porozumienia regulujące połowy wielorybów w celu umożliwienia populacjom wielorybów powrotu do normalnego stanu na skraj wyginięcia.
  • Zaobserwowano również, że wieloryby mogły komunikować się do 1600 km pod wodą za pomocą dźwięków sprzed lat czterdziestych XX wieku. Od tego czasu stały wzrost przewozów towarowych i statków na oceanie zwiększył zanieczyszczenie hałasem, ograniczając odległości komunikacyjne do zaledwie 160 km. To znacząco wpłynęło na ich zachowania godowe, prowadząc do spadku liczebności.

Inne ciekawe fakty dotyczące płetwali błękitnych dla dzieci

Oto kilka ciekawych faktów dla dzieci, które łatwo zapamiętać:

  1. Dmuchanie płetwalów błękitnych, zwane także tryskaczami w momencie ich wydechu, składa się z powietrza i wody. Mogą strzelać do 9 (30 stóp) metrów w powietrze.
  2. Podczas nurkowań ich płuca mogą pomieścić 5000 litrów powietrza.
  3. Płetwale błękitne są obecnie nie tylko największymi zwierzętami, ale także największymi zwierzętami, jakie kiedykolwiek istniały na naszej planecie. Są większe niż były nawet dinozaury.
  4. Oprócz ludzi jedynymi naturalnymi płetwalami błękitnymi są stado głodnych orków. Jednak orki celują głównie w cielęta, a ich polowanie rzadko kończy się sukcesem.
  5. Są również uważane za drapieżniki wierzchołkowe oceanów, ponieważ mogą podróżować przez oceany, polując, nie martwiąc się, że sami na nie polują.
  6. Podczas polowania płetwale błękitne mogą nurkować do głębokości 500 metrów i wstrzymywać oddech na 35 minut.
  7. Szacuje się, że w erze wielorybów wyginęło ponad 95% -99% populacji płetwali błękitnych.
  8. Płetwale błękitne to najgłośniejsze zwierzęta na naszej planecie, których głośność przekracza 180 decybeli. Dla porównania, dźwięk silnika odrzutowego pracującego na pełnym ciągu wynosi 130 decybeli.
  9. Mają też wyjątkowo głębokie głosy na częstotliwościach około 14 Hz, które są dla nas niesłyszalne.
  10. Płetwale błękitne przekazują pieśni godowe. Wiadomo również, że mają dialekty, które zależą od tego, w jakim oceanie się znajdują.
  11. Śpią również podczas pływania i tylko połowa ich mózgu nie śpi.
  12. Ich usta są wystarczająco duże, aby pomieścić 100 osób, a jednak ich fajka jest tak mała, że ​​człowiek nie może przez nią przejść.
  13. Sam ich język waży tyle, co słoń.
  14. Zwykle pływają z prędkością około 10 km / h, ale w przypadku zagrożenia mogą osiągnąć prędkość do 50 km / h.
  15. Płetwale błękitne są spokrewnione z hipopotamami poprzez ich genetyczne pochodzenie.

Chociaż wszystko w płetwalach błękitnych jest masywne, są to delikatne stworzenia oceaniczne.

Przeczytaj także: Niesamowite fakty o zwierzętach dla dzieci

Poprzedni artykuł15 niesamowitych zajęć w deszczowy dzień dla dzieciNastępny artykułZajęcia dla 3-miesięcznego dziecka